Terug naar productinformatie
Borstprotheses
Hoe kan ik bepalen welke borstprothese (maat) geschikt is voor mij?
Heeft u twijfels over welke borstprothese het meest geschikt voor u is en in welke maat? Het aanmeten van een borstprothese is maatwerk. Daarom adviseren wij u om contact op te nemen met onze mammacare adviseuse voor een afspraak via email info@uniquebody.nl of telefonisch op het nummer 0348-741740. Zij zal dan op basis van uw persoonlijke voorkeuren en een medische indicatie een passend advies geven.
Welke verschillende type borstprotheses zijn er?
UniqueBody heeft een uitgebreide collectie van verschillende modellen, maten en merken borstprotheses op voorraad. Al onze borstprotheses zijn gemaakt van siliconen en hebben een aangenaam en natuurlijk draagcomfort. De meeste protheses die wij verstrekken zijn lichtgewicht borstprotheses. Deze borstprotheses zijn 25-30% lichter dan het gewicht van de borst. Alle borstprotheses in onze webshop zijn lichtgewicht of extra lichtgewicht, daarover kunt u meer lezen onder het kopje ‘Extra lichte borstprothese’.
Textielprothese
Direct na de operatie ontvangt u een tijdelijke textielprothese van het ziekenhuis. Een textielprothese is een lichte prothese gemaakt van textiel met een vulling van bijvoorbeeld (medicinale) watten of schuim. Na ongeveer 6 weken kunt u een afspraak maken met onze mammacare adviseuse voor het aanmeten van een definitieve borstprothese, die gemaakt is van siliconen. Indien u voor de 6 weken na de operatie een extra textielprothese zou willen, is deze te bestellen in onze webshop.
Schaal- en deelprothese
Na een borstsparende operatie, borstreconstructie of bij een verschil in borstomvang, is een schaal – of deelprothese een geschikte oplossing om de balans en de symmetrie in de borst te herstellen. Asymmetrie in de borst kan ook pas in een later stadium ontstaan. Daarom kan het voorkomen dat een aantal jaar na de operatie een schaal- of deelprothese de oplossing kan bieden.
Symmetrische en Asymmetrische borstprothese
Een symmetrische borstprothese kan zowel links als rechts worden gedragen. Daarentegen is een asymmetrische prothese gemaakt om links of rechts te dragen. Welke borstprothese het best geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie.
Contactprothese
Contactprothese, ook wel plakprothese, zijn borstprotheses die direct aan de huid hechten doormiddel van een contact laag. Het voordeel van een contactprothese is dat deze prothese alle bewegingen van het lichaam volgt, waardoor veel vrouwen meer vrijheid in beweging ervaren. Bovendien, verdeelt de contactprothese het gewicht van de prothese gelijkmatig. Dit kan klachten aan nek, rug of schouder en eventueel lymfeoedeem verminderen. Om te voorkomen dat de contactprothese onvoldoende aan de huid hecht, is het van belang dat het litteken goed is hersteld, uw cup maat niet te groot is en u niet te veel transpireert.
Extra lichte borstprothese
Een extra lichte prothese is het lichtste type siliconen borstprothese. Deze prothese wordt vaak gedragen als u beiderzijds bent geopereerd, zwaar lymfeoedeem heeft en/of schouder-nek-en rugklachten ervaart. Voorbeelden van extra lichte prothese zijn de Ultra-Light borstprothese van Silima en de Xtra-Light prothese van Amoena.
Zwemprothese
Een zwemprothese is chloor-en zoutwater bestendig en is aan de achterzijde voorzien van speciale golvende vormen om de waterafvoer en luchtstroom te bevorderen en de zuigkracht te verminderen. Dit type borstporthese is licht van gewicht en speciaal ontworpen voor comfort en geborgenheid tijdens wateractiviteiten.
Word de borstprothese vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Ja, de borstprothese wordt vergoed indien u een medische verklaring heeft van uw medisch specialist of mammacare verpleegkundige. De borstprothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt bij de vergoeding van de borstprothese wel aangesproken. In 2020 is het eigen risico vastgesteld op €385,00 per jaar. Het verschilt per zorgverzekeraar wanneer u weer recht heeft op een nieuwe borstprothese. In de meeste gevallen heeft u 1 keer per twee jaar recht op een nieuwe borstprothese, wij adviseren u dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar. Indien u binnen de vastgestelde termijn een nieuwe borstprothese nodig heeft, omdat bijvoorbeeld uw maat is veranderd, heeft u in de meeste gevallen recht op een tussentijdse vergoeding.
UniqueBody is SEMH gecertificeerd, waarmee het kwaliteitsniveau van UniqueBody wordt onderstreept. Mede hierdoor heeft UniqueBody contracten met alle zorgverzekeraars, waardoor wij de borstprothese direct voor u kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Wij adviseren u contact met ons op de nemen indien u vragen heeft over dit onderwerp via email info@uniquebody.nl of telefonisch op het nummer 0348-741740
Ik wil graag een extra borstprothese aanschaffen, krijg ik deze vergoed van de zorgverzekeraar?
Nee, u heeft recht op een nieuwe borstprothese binnen de vastgestelde termijn van uw zorgverzekeraar. Mocht u buiten dit termijn een extra borstprothese willen aanschaffen, is dat voor eigen rekening.
Kan ik direct na mijn operatie mijn borstprothese dragen?
Nee, u kan nog niet direct na de operatie een borstprothese dragen. Direct na de operatie ontvangt u een tijdelijke textielprothese van het ziekenhuis. Wij adviseren om deze tijdelijke prothese te dragen in een postoperatieve compressie beha om complicaties te voorkomen, pijn te verminderen en het genezingsproces te stimuleren. Na ongeveer 6 weken kunt u een afspraak maken met onze mammacare adviseuse voor het aanmeten van een definitieve borstprothese. Indien u twijfelt of het litteken al voldoende is hersteld raden wij u aan eerst contact op te nemen met uw mammacare verpleegkundige.
Is het belangrijk dat ik in combinatie met mijn borstprothese een prothese beha draag?
Ja, wij adviseren een prothese beha te dragen in combinatie met een borstprothese. Een goed passende prothese beha dient als basis voor het optimale en gewenste resultaat van de borstprothese. Een prothese beha is hoger gesloten dan een reguliere beha en is voorzien van speciale hoesjes voor de borst- of deelprothese(s). De materialen van de prothese lingerie zijn zacht en vriendelijk voor de huid. Daarnaast zijn de schouderbanden en zijflanken vaak breder voor extra draagcomfort.
Hoe moet ik mijn borstprothese onderhouden?
Het is in het belang voor de levensduur van de borstprothese om de borstprothese voorzichtig te behandelen. Probeer op te letten met scherpe nagels en andere puntige voorwerpen. Op de momenten dat de borstprothese niet wordt gedragen, adviseren wij de borstprothese in de originele verpakking te bewaren. Het is daarnaast belangrijk dat de borstprothese regelmatig wordt gereinigd, bij voorkeur iedere dag. Wij adviseren de borstprothese, met de hand, onder lauw water te reinigen met zachte zeep. Spoel de borstprothese goed af, zorg dat er geen zeepresten achterblijven. Maak de borstprothese vervolgens droog met een zachte (hand)doek. LET OP! De borstprothese mag absoluut nooit op de verwarming of met een föhn worden gedroogd.
Hoe lang gaat mijn borstprothese mee?
De levensduur van een borstprothese is verschillend voor iedere vrouw. Er wordt meestal uitgegaan van een levensduur van ongeveer twee jaar, maar het kan zijn dat uw borstprothese eerder vervangen moet worden. Indien de borstprothese geen mooie vorm meer heeft, luchtbelletjes heeft onder het folie of lek is, is het tijd om de borstprothese te vervangen.
Kan ik mijn borstprothese ook 's nachts dragen?
Wij adviseren u voor de levensduur van de borstprothese niet met de borstprothese te slapen. Op de momenten dat de borstprothese niet wordt gedragen, adviseren wij de borstprothese in de originele verpakking te bewaren.
Kan ik met mijn borstprothese zwemmen?
De reguliere siliconen borstprothese kan gebruikt worden tijdens het zwemmen. Indien u echter regelmatig tot vaak zwemt adviseren wij u een zwemprothese te overwegen. Een zwemprothese is chloor-en zoutwater bestendig en is aan de achterzijde voorzien van speciale golvende vormen om de waterafvoer en luchtstroom te bevorderen en de zuigkracht te verminderen. Dit type borstporthese is licht van gewicht en speciaal ontworpen voor comfort en geborgenheid tijdens wateractiviteiten.
Kan ik met mijn borstprothese naar de sauna of in een jacuzzi?
Een borstprothese van siliconen mag niet worden blootgesteld aan temperaturen boven de 60 °C. Informeer daarom altijd naar de temperatuur voordat u naar de sauna gaat of een jacuzzi in stapt. Ons advies is echter om zowel met de borst- als zwemprothese niet in de sauna of jacuzzi te gaan. Daarnaast adviseren we u om zwavelbaden te vermijden aangezien de borstprothese de geur en kleur zal absorberen.
Staat uw vraag hier niet tussen? Stuur dan een mail naar info@uniquebody.nl of bel ons op het nummer 0348-741740. Wij helpen u graag verder!